EnglishGreekDeutschFrenchItalianRussian
Crete TOURnet: Αρχή Κρητική Διατροφή Παραδοσιακές Κρητικές Συνταγές: Ξεροτήγανα

Παραδοσιακές Κρητικές Συνταγές: Ξεροτήγανα

Ξεροτήγανα (α)Ξεροτήγανα

Υλικά για το φύλλο

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
1 αυγό 
1 φλιτζανάκι καφέ γάλα 
σουσάμι (προαιρετικά)
νερό
1/2 φλιτζανάκι τσικουδιά                   
λάδι (για το τηγάνισμα),  κανέλα

Για το σιρόπι

2  κουτ. σούπας μέλι
1 νεροπότηρο ζάχαρη
1 νεροπότηρο νερό

Εκτέλεση

Βάζουμε το αλεύρι σε μία λεκάνη με λίγο νερό, το αυγό, το γάλα και την τσικουδιά και ζυμώνουμε μέχρι να σφίξει η ζύμη και το αφήνουμε να φουσκώσει για 1-2 ώρες. Κατόπιν ανοίγουμε πάρα πολύ λεπτό φύλλο, το κόβουμε σε λουρίδες φάρδους 2-4 εκατοστών, το διπλώνουμε σε διάφορα σχέδια και το τηγανίζουμε σε πολύ καυτό λάδι*, προσέχοντας όμως να μην κοκκινίσει αλλά να διατηρήσει το ξανθό του χρώμα. Τα βγάζουμε και τα σουρώνουμε. Κατόπιν, φτιάχνουμε το σιρόπι (για 10-15 ξεροτήγανα) ως εξής:
Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό και τη ζάχαρη, ανακατεύοντας συνεχώς, και τα αφήνουμε να βράσουν για 10-15 λεπτά έως ότου δέσει.  Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε διαρκώς για να μην κολλήσει. Μετά ρίχνουμε ένα-ένα τα ξεροτήγανα μέσα στο σιρόπι για 1-2 λεπτά, τα τραβάμε έξω, τα τοποθετούμε σε μία πιατέλα τα πασπαλίζουμε με αμύγδαλα ψιλοκομένα,  κανέλα και, αν θέλουμε, ρίχνουμε και λίγο σουσάμι καβουρντισμένο. Το λάδι πρέπει να είναι μπόλικο ώστε τα ξεροτήγανα να κολυμπάνε σ’αυτό.
 

Ξεροτήγανα (β)
Υλικά

3 αυγά
χυμό 1/2 λεμονιού
λάδι
αλάτι
αλεύρι (για όλες τις χρήσεις),
όσο ‘’σηκώσει’’
νερό

Εκτέλεση

Υπάρχει κι άλλη εκδοχή για την παρασκευή της ζύμης:
Χτυπάμε μαζί τα αυγά, το λεμόνι, το λάδι και το αλάτι και μόλις γίνουν ένα σώμα προσθέτουμε το αλεύρι και το νερό και τα ζυμώνουμε όλα μαζί.
Η μετέπειτα διαδικασία είναι ίδια με τα “Ξεροτήγανα (α)”