EnglishGreekDeutschFrenchItalianRussian
Crete TOURnet: Αρχή Travel News Ειδήσεις για την Κρήτη Προσπάθεια να ανοίξει η αγορά των ΗΠΑ για τα κρητικά προϊόντα

Προσπάθεια να ανοίξει η αγορά των ΗΠΑ για τα κρητικά προϊόντα

Cretan ProductsΚΡΗΤΗ
Μια μεγάλη συντονισμένη επιχείρηση για την προσέγγιση της αχανής αμερικανικής αγοράς, έτσι ώστε να γίνουν γεγονός οι πρώτες εξαγωγές στις ΗΠΑ, ξεκινάει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης (ΣΕΚ), με τη σημαντική συνεισφορά της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου.
Οπως ανακοινώνει στην «Τ» ο πρόεδρος του ΣΕΚ Αλκης Καλαμπόκης, το άμεσο προσεχές διάστημα πρόκειται να επιχειρηθούν μέσω μιας πολύς σημαντικής έκθεσης οι πρώτες εξαγωγές κρητικών προϊόντων στην παρθένα αγορά των ΗΠΑ, όπου τα ελληνικά προϊόντα στα αμερικάνικα σούπερ-μάρκετ είναι μέχρι σήμερα... δυσεύρετα, με εξαίρεση κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις ιδιωτών, οι οποίοι και εξάγουν ελαιόλαδο στις ΗΠΑ.
Οπως τονίζει ο κ. Καλαμπόκης, σήμερα παρουσιάζεται μια μεγάλη ευκαιρία για να εξαχθούν για πρώτη φορά κρητικά προϊόντα στην αμερικανική αγορά «και πρώτοι απ' όλους, καλύτεροι καταναλωτές των προϊόντων μας θα είναι οι χιλιάδες Κρήτες ομογενείς, που βρίσκονται διασκορπισμένοι σε διάφορες πολιτείες της Αμερικής. Μέχρι σήμερα είναι τραγικό οι Κρητικοί ομογενείς να μην μπορούν να βρουν προϊόντα που προέρχονται από τον τόπο καταγωγής τους, αν και τα ζητάνε επισταμένα. Η σχετική έρευνα έχει γίνει για το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει και τώρα έχουμε την αποκλειστική ευθύνη να εκμεταλλευτούμε, με την καλή έννοια, αυτή τη μεγάλη ευκαιρία που μας παρουσιάζεται και η οποία αναμφισβήτητα θα είναι ευεργετική τόσο για τους αγρότες μας όσο και για τη μεταποίησή μας».
Ετσι, με συγχρηματοδότηση της νομαρχίας Ηρακλείου, που πρόκειται να επιδοτήσει το 50% του κόστους των εκθεσιακών περιπτέρων οκτώ συνολικά επιχειρήσεων από την Κρήτη, θα πάρουμε μέρος στη μεγαλύτερη έκθεση τροφίμων και ποτών στη Νέα Υόρκη, τη «fancy food», που θα πραγματοποιηθεί από τις 27 έως τις 29 Ιουνίου. Στη συγκεκριμένη έκθεση θα συμμετέχουν συνολικά 21 περίπτερα ελληνικών επιχειρήσεων, από τις οποίες το 40% θα προέρχεται από την Κρήτη!
Συγκεκριμένα, σε αυτή τη μεγάλη έκθεση τροφίμων και ποτών στη Νέα Υόρκη, από το νησί μας πρόκειται να παρουσιαστούν προϊόντα όπως είναι λάδι, κρασί, αρτοποιήματα, γαλακτοκομικά, μέλι, παστέλια, ακόμα και βιολογικά προϊόντα. Πρόκειται για μια μεγάλη ευκαιρία, προκειμένου να κλείσουμε εμπορικές συμφωνίες με τις μεγαλύτερες αμερικανικές αλυσίδες σούπερ-μάρκετ, οι εκπρόσωποι των οποίων θα είναι παρών στη μεγάλη αυτή έκθεση τροφίμων και ποτών.
«Πρόκειται για την πρώτη οργανωμένη εξαγωγική επίθεση της Κρήτης στις ΗΠΑ και παράλληλα η νομαρχία Ηρακλείου μαζί με τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων θα έχουμε ένα ενιαίο περίπτερο, όπου και θα διανέμεται -εννοείται- δωρεάν υλικό, όπως για παράδειγμα τουριστικό προς τα εκατομμύρια των επισκεπτών στην έκθεση της Νέας Υόρκης, ενώ εμείς ως εξαγωγείς της Κρήτης θα διανέμουμε φυλλάδια με όλα τα αγροτικά προϊόντα μας που μπορεί να εξάγουμε στην Αμερική, ενώ παράλληλα εκτός των Αμερικανών, οι ομογενείς μας επιχειρηματίες στον κλάδο τροφίμων και ποτών θα μπορούν να κλείσουν και τις πρώτες εμπορικές συμφωνίες. Εννοείται ότι όλα τα εξαγώγιμά μας προϊόντα οι επισκέπτες θα τα γεύονται με την παράλληλη διοργάνωση κρητικής βραδιάς. Πρόκειται πράγματι για μια χρυσή, μοναδική ίσως ευκαιρία να ανοίξουμε την πόρτα της αμερικανικής αγοράς, η οποία μόνο από το ενδιαφέρον των ομογενών μας διψάει για την κατανάλωση προϊόντων της Κρήτης. Στο χέρι μας είναι να επιτύχει αυτό το μεγάλο... πείραμα, εν μέσω μιας μεγάλης οικονομικής καταιγίδας και ύφεσης» σημειώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης. Ηδη για το σκοπό αυτό, έχει ενημερωθεί ο εμπορικός μας ακόλουθος στη Νέα Υόρκη, ο οποίος και προετοιμάζει την... παρουσίαση των σημαντικότερων κρητικών προϊόντων που μπορούν να εξαχθούν για πρώτη φορά στις ΗΠΑ.
Επισημαίνεται, τέλος, ότι από την αρχή της θητείας της η νομάρχης Ηρακλείου Ευαγγελία Σχοιναράκη είχε θέσει ως έναν από τους βασικότερους στόχους της να στηρίξει με κάθε τρόπο την εξωστρέφεια της κρητικής επιχειρηματικότητας και τελευταίο παράδειγμα αποτέλεσε η πρόσφατη επιχειρηματική αποστολή στη Σμύρνη σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Ηρακλείου.