EnglishGreekDeutschFrenchItalianRussian
Crete TOURnet: Αρχή Οδηγός Κρήτης Κρήτη και Πολιτισμός Πάσχα στην Κρήτη

Πάσχα στην Κρήτη

Η μεγαλύτερη γιορτή της ορθόδοξης εκκλησίας είναι το Ελληνικό Πάσχα, το οποίο γιορτάζεται μετά το Ρωμαϊκό Πάσχα εξαιτίας της χρησιμοποίησης διαφορετικών ημερολογίων για τον καθορισμό αυτών των γιορτών. Η περίοδος του ορθόδοξου Πάσχα είναι μία ιδεώδης εποχή για επίσκεψη στην Κρήτη. Ο καιρός είναι γενικά πολύ καλός, με θερμοκρασία που κινείται σε "φιλικά" επίπεδα και μικρή πιθανότητα βροχής. Η Φύση βρίσκεται στην ακμή της. Ο γαλάζιος ουρανός και η θάλασσα, τα πράσινα λιβάδια, τα αγριολούλουδα και τα χιονισμένα βουνά συνδυάζονται για να δημιουργήσουν ένα υπέροχο θέαμα.
Τη Μεγάλη Εβδομάδα γίνονται μεγάλες απογευματινές λειτουργίες που παρακολουθούνται από πολύ κόσμο. Η Μεγάλη Παρασκευή έχει ιδιαίτερο χρώμα, αφού τη μέρα αυτή ο επιτάφιος, στολισμένος με εποχιακά λουλούδια, μεταφέρεται στους δρόμους της ενορίας της εκκλησίας και οι πιστοί από τις αυλές και τις βεράντες τον ραίνουν με ροδοπέταλα. Στις μητροπόλεις των πόλεων αυτή η διαδικασία συνοδεύεται από στρατιώτες και μπάντα με πένθιμη μουσική, ενώ στη λειτουργία χοροστατούν οι ιερείς και ο επίσκοπος της περιοχής. Τη νύχτα του Μεγάλου Σαββάτου τελείται η λειτουργία της Ανάστασης. Ακριβώς πριν τα μεσάνυχτα τα φώτα σβήνουν και οι άνθρωποι μαζί με τους ιερείς βγαίνουν έξω από την εκκλησία για να συνεχίσουν τη λειτουργία. Τη στιγμή της Ανάστασης το κερί του ιερέα ανάβει (αντιπροσωπεύοντας το Χριστό ως φως του κόσμου) και τα κεριά των πιστών ανάβουν παίρνοντας το θείο φως από χέρι σε χέρι. Τα παιδιά κρατούν πολύχρωμες λαμπάδες που παραδοσιακά τους χαρίζουν οι νονοί τους. Ο ιερέας ψάλλει το "Χριστός Ανέστη" και οι πιστοί απαντούν "Αληθώς Ανέστη". Ακολουθούν χαρούμενες αγκαλιές, δίνεται το φιλί της αγάπης και ανταλλάσσονται οι καλύτερες ευχές. Το φως μεταφέρεται στο σπίτι και ένας σταυρός φτιάχνεται με τη φλόγα στην είσοδο, ενώ το γιορτινό τραπέζι περιμένει. Δυο από τα παραδοσιακά φαγητά που τρώγονται αυτό το βράδυ είναι η μαγειρίτσα, μία σούπα φτιαγμένη από εντόσθια αρνιού, και βαμμένα κόκκινα αβγά. Την ημέρα του Πάσχα τελείται μια απογευματινή λειτουργία αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ήδη αρχίσει να τρώνε το σουβλιστό αρνί και τα παραδοσιακά γλυκίσματα που προσφέρονται αυτή τη μέρα, μετά από τη νηστεία.