EnglishGreekDeutschFrenchItalianRussian
Crete TOURnet: Αρχή Κρητική Διατροφή Κρητική Διατροφή

Κρητική Διατροφή

Τα κείμενα που ακολουθούν είναι από το δικτυακό τόπο του Συνδέσμου Ελαικομικών Δήμων Κρήτης www.sedik.gr, η αναδημοσίευση των οποίων γίνεται κατόπιν σχετικής άδειας.
Η χρήση του ελαιολάδου στην διατροφή των Κρητικών αρχίζει από πολύ παλιά. Από τις πινακίδες της Γραμμικής Α' και Β΄ γραφής τεκμηριώνεται ότι οι Μινωίτες το χρησιμοποιούσαν στην διατροφή τους τουλάχιστον από το 1800 π.Χ.
Σήμερα, οι Κρητικοί καταναλώνουν πολύ παρθένο ελαιόλαδο σε όλα τα φαγητά τους. Το χρησιμοποιούν σε μεγάλες ποσότητες στις σαλάτες, στα τηγανητά (ψάρια, πατάτες κλπ) στα βραστά χόρτα, στις σούπες, στα λαδερά φαγητά, στα γλυκά ακόμη και στο χοιρινό κρέας!

ΣαλάτεςCretan Diet

Οι σαλάτες με νωπά λαχανικά αποτελούν αναπόσπαστο πιάτο της Κρητικής κουζίνας. Χρειάζονται όμως φρέσκο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Τηγανητά

Το παρθένο ελαιόλαδο είναι ασύγκριτο για το τηγάνισμα όλων των τροφών. Κι αυτό γιατί αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίες, όπου τα άλλα λάδια διασπώνται σε ενώσεις επιβλαβείς για την υγεία αλλά και γιατί κάνει τα τηγανητά πολύ νοστιμότερα Cretan Dietαπό ότι τα άλλα λάδια. Το "κατηγορούν" ότι μετά από 2-3 χρήσεις μαυρίζει ελαφρά. Αυτό όμως δεν αποτελεί ελάττωμα. Αντίθετα αποτελεί απόδειξη της φυσικότητας του! Γιατί ακριβώς το σκούρο χρώμα που αποκτά μετά από μερικές χρήσεις προέρχεται από το "ψήσιμο" των φυσικών χρωστικών που περιέχονται σ' αυτό και που βέβαια δεν περιέχονται στα επεξεργασμένα λάδια όπως είναι τα ραφιναρισμένα ελαιόλαδα και τα σπορέλαια!

Ψητά

Το ψητό κρέας και τα ψάρια αποτελούν μέρος για τη Κρητική διατροφή. Χρειάζονται όμως φρέσκο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.
Βέβαια το παρθένο ελαιόλαδο μπορεί να είναι λίγο ακριβότερο από τα ραφιναρισμένα ελαιόλαδα ή σπορέλαια που... δεν μαυρίζουν. Αλλά αξίζει τον κόπο!

Cretan DietΛαδερά

Τα λαδερά φαγητά, που γίνονται με συνδυασμούς διαφόρων λαχανικών (φασόλια, κολοκύθια, μελιτζάνες, μπάμιες) με πατάτες ή και κρέας. είναι ασύγκριτα όταν μαγειρεύονται με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Βραστά

Τα βραστά χόρτα και όσπρια αποτελούν την βάση της Κρητικής διατροφής. Χρειάζονται όμως φρέσκο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.
Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα σχετικά με την Κρητική Διατροφή από το δικτυακό τόπο του Συνδέσμου Ελαικομικών Δήμων Κρήτης www.sedik.gr.