EnglishGreekDeutschFrenchItalianRussian
Crete TOURnet: Αρχή Πολιτιστικές Εκδηλώσεις Λεπτομέρειες - Έκθεση "Νευς Αμάρι" της Έλλης - Μαρίας Κομνηνού Νενεδάκη

EMail Εκτύπωση

Events and Festivals in Crete

Εκδήλωση 

Έκθεση
Τίτλος:
Έκθεση "Νευς Αμάρι" της Έλλης - Μαρίας Κομνηνού Νενεδάκη
Πότε:
20.09.2011 - 31.10.2011 
Που:
Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης - Ρέθυμνο
Κατηγορία:
Έκθεση

Περιγραφή

Από τις 19 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2011 παρουσιάζεται στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, στο Ρέθυμνο, η έκθεση "Νευς Αμάρι" της Έλλης - Μαρίας Κομνηνού Νενεδάκη.
Η έκθεση περιλαμβάνει φυσιογνωμίες και τοπία στις δεκαετίες 1970 - 1980.
Η ζωγράφος Έλλη - Μαρία Κομνηνού Νενεδάκη, δημιούργησε έναν διάλογο με το Αμάρι (τόπο καταγωγής του συζύγου της, Ανδρέα Νενεδάκη), τη φύση και τους ανθρώπους του. Ο διάλογος αυτός λειτούργησε σαν πηγή έμπνευσης για την καλλιτέχνιδα με αποτέλεσμα μία εξαιρετική συλλογή 65 περίπου σκίτσων τα οποία καταγράφουν την καθημερινότητα στην κοινωνία του Αμαρίου.
Η συλλογή της Έλλης Κομνηνού εκτίθεται για πρώτη φορά ενώ χάρη στην ευγενική δωρεά της καλλιτέχνιδας αποτελεί πια μέρος της Μόνιμης Συλλογής του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, εμπλουτίζοντάς την.
Η τεχνοκριτικός και Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, Μαρία Μαραγκού αναφέρει: \"Η Έλλη Κομνηνού, είναι μια ζωγράφος του χρόνου μας δίχως τις εμμονές που κληροδότησε το τέλος του 20ου αιώνα στους καλλιτέχνες μας. Καταπιάνεται με το μολύβι, το χρώμα και τα υλικά, τα μέσα για να κάνει τέχνη, δίχως την αλαζονεία να φέρει το καινούργιο, το πρωτόγνωρο, την αστάθεια εκείνη που κατατρέχει συχνά την τέχνη ως μόδα. Ανάμεσα στα χιλιάδες υλικά των μπαούλων της, μια σειρά σχεδίων που λειτουργούν και ως προσωπογραφία μιας κοινωνίας σε μια εποχή, πριν την φασαριόζικη έλευση των καταναλωτικών τηλεοπτικών προγραμμάτων και της απομόνωσης, όπου ο καθένας διαθέτει χαρακτηριστικά και ταυτότητα. Είναι η κοινωνία του Αμαρίου, της δεκαετίας 1970, μια εποχή που η ζωγράφος μιας πληροφορεί ότι η καθημερινή της επαφή με τους ανθρώπους του χωριού, τα καλημερίσματα και τα καλησπερίσματα, συνοδευόταν από σκίτσα στα οποία έχει καταγραφεί η ζωή ανάμεσα στα βυζαντινά σπίτια που απέμειναν και τον ορίζοντα που οδηγεί νοητά στην κορυφή του Ψηλορείτη και στα μυτερά βράχια της Τριόπετρας πάνω στο πέλαγος που ενώνει το νησί με τη μυθική Ανατολή.
Η συλλογή της Έλλης Κομνηνού, από τον Αύγουστο στο Αμάρι, φτάνει στις μέρες μας, ζωντανή, αναπαριστώντας ανθρώπους που ίσως δεν υπάρχουν πια και τοπία που έχουν υποστεί τη φθορά του \"πολιτισμού\". Διαθέτουν την πολυτιμότητα της νοσταλγίας μας, μιας ιστορίας των καθημερινών ανθρώπων και τόπων κάτω από μια φωτεινή πηγή ή την ώρα του λυκόφωτος...\"
Η Έλλη - Μαρία Κομνηνού Νενεδάκη η οποία γεννήθηκε το 1937, σπούδασε στην Α.Σ.Κ.Τ. με δάσκαλο το Γιάννη Μόραλη, σπούδασε χαρακτική στην Kongl Konstacademien στη Σουηδία και Τοιχογραφία στην Ecole Nationale Superieure des Arts Decratifs στο Παρίσι.
Έχει διακριθεί αρκετές φορές, έχει συμμετάσχει σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό ενώ το 1987 αναγνωρίσθηκε ως Επίκουρη Καθηγήτρια του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Αθήνας από το Ι.Τ.Ε. Αθήνας.
Τιμώντας τις δημιουργίες της καλλιτέχνιδας έχει εκδοθεί κατάλογος - λεύκωμα από την Κοινωνική Ομάδα Γυναικών Αμαρίου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αμαρίου - Οψιγιά \"Η Σάμιτος\".
Παράλληλα με τα εγκαίνια της έκθεσης των έργων της ζωγράφου, πρόκειται να πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του λευκώματος με τίτλο \"Νευς Αμάρι. Σχέδια και κείμενα Έλλη - Μαρία Κομνηνού Νενεδάκη\".
Αποσπάσματα του βιβλίου θα απαγγείλει ο ηθοποιός και σκηνοθέτης, Θωμάς Κατιφές.

Τρίτη - Παρασκευή: 09:00 π.μ. - 13:00 μ.μ. και 19:00 μ.μ. - 22:00 μ.μ.
Σαββατοκύριακο: 10:00 π.μ. - 15:00 μ.μ.

Τόπος διεξαγωγής

Venue:
Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης
Οδός:
Χειμάρας 5
Πόλη:
Ρέθυμνο
Νομός:
Ρεθύμνου
Χώρα:
Χώρα: gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση