EnglishGreekDeutschFrenchItalianRussian
Crete TOURnet: Αρχή Πολιτιστικές Εκδηλώσεις Λεπτομέρειες - Σπύρος Παπαλουκάς: Ωδή στον Ελληνικό Μοντερνισμό

EMail Εκτύπωση

Events and Festivals in Crete

Εκδήλωση 

Σπύρος Παπαλουκάς: Ωδή στον Ελληνικό Μοντερνισμό
Τίτλος:
Σπύρος Παπαλουκάς: Ωδή στον Ελληνικό Μοντερνισμό
Πότε:
15.10.2012 - 31.01.2013 
Που:
Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων - Χανιά
Κατηγορία:
Έκθεση

Περιγραφή

Ο Δήμος Χανίων, η Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων και το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη συμπράττουν και εγκαινιάζουν τη Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2012, την έκθεση Σπύρος Παπαλουκάς - Ωδή στον ελληνικό μοντερνισμό. Η έκθεση περιλαμβάνει 98 σπουδαία έργα του ξεχωριστού καλλιτέχνη, τα οποία προέρχονται από την περίφημη Συλλογή του Ιδρύματος, η οποία θα παραμείνει στα Χανιά για τρεισήμισι μήνες.
 
Ζωγράφος του χρώματος, αγιογράφος - ανανεωτής της θρησκευτικής τέχνης, τοπιογράφος, προσωπογράφος, ερευνητής και εξαιρετικός δάσκαλος ο Σπύρος Παπαλουκάς (1892-1957), συγκαταλέγεται ανάμεσα στους μεγάλους μοντερνιστές καλλιτέχνες που καθόρισαν την ελληνική τέχνη του 20ού αιώνα. Με σπουδές στην Αθήνα και το Παρίσι, σταδιακά πρόβαλε νέα καλλιτεχνικά αιτήματα, έλυσε πλαστικά προβλήματα, τον απασχόλησε έντονα η μορφή ως σύνολο αισθητικών κανόνων, το φως ως δομικό στοιχείο της σύνθεσης, το χρώμα ως κυρίαρχο υλικό. Ενδιαφερόταν περισσότερο για την ύλη της ζωγραφικής και λιγότερο ίσως για το εικονογραφικό μέρος, το οποίο ήδη κατείχε. Βήμα-βήμα διαμόρφωσε τη δική του ζωγραφική έκφραση που εκτός των άλλων εμπεριείχε και το θαυμασμό του για τη φύση και την ανθρώπινη ύπαρξη.
Από την αρχή της πορείας του ο Παπαλουκάς διαμορφώνει το έργο του σε ενότητες. Ως πρώτη οριοθετεί την «περίοδο» της Αίγινας για να ακολουθήσει εκείνη του Αγίου Όρους κι έπειτα της Σαλαμίνας, της Μυτιλήνης κι αργότερα της Πάρου και της Αντίπαρου. Κλιμακωτά, διαπιστώνουμε, ότι από την ιδιότυπη μεταϊμπρεσιονιστική ζωγραφική που επιχειρεί με τη χρήση του χρώματος και τη λειτουργία του φωτός, θα φτάσει σε μιαν εξίσου ιδιότυπη αφαίρεση, πλουτίζοντας έτσι την παραγωγή του με απαράμιλλα καλλιτεχνικά στοιχεία. Αντιπροσωπευτικά έργα όλων των περιόδων της δουλειάς του εκτίθενται στην Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων.
Η μαθητεία του στην αγιογραφία προίκισε με πολλές αρετές και το ζωγραφικό του έργο. Η θεματολογική καθαρότητα, η οργάνωση και η δύναμη της σύνθεσης, η χρωματική ευαισθησία, η σχεδιαστική τελειότητα, ταυτόχρονα με τη χαρά της ζωής που ο ίδιος διέθετε ως άνθρωπος και μετέφερε στους πίνακες του, αποτελούν καθοριστικά στοιχεία της ζωγραφικής του.
Σήμερα, πέρα από το εξέχον ζωγραφικό έργο του καλλιτέχνη που θαυμάζουμε, αυτό που διαπιστώνουμε είναι, ότι ο Παπαλουκάς μας αποκαλύπτει τα συμφραζόμενα μιας ζωγραφικής βασισμένης στις πραγματικές πηγές της ευρωπαϊκής και της βυζαντινής τέχνης, χωρίς δάνεια και μιμητισμούς. Γι' αυτό άλλωστε η τέχνη του παραμένει ζωντανή και απαστράπτουσα, επειδή αποτελεί την καθαρή και ολοκληρωμένη έκφραση ενός μεγάλου Έλληνα ζωγράφου του 20ού αιώνα.
Το Ίδρυμα Β & Μ Θεοχαράκη, έχει εκδόσει τον πολυσέλιδο τόμο με τίτλο ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΠΑΛΟΥΚΑΣ: Συλλογή Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη, με κείμενα των: Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα, Ευθυμίας Γεωργιάδου-Κούντουρα και Τάκη Μαυρωτά. Παράλληλα, έχουν αναδημοσιευτεί στην έκδοση αποσπάσματα κειμένων των: Σπύρου Παπαλουκά, Στρατή Δούκα, Αλέξανδρου Ξύδη, Νίκου Αλεξίου, Γιάννη Μόραλη, Νίκου-Γαβριήλ Πεντζίκη, Δημήτρη Πικιώνη, Άγγελου Προκοπίου, Αφροδίτης Κούρια, Αλέκου Κοντόπουλου, Αντώνη Κωτίδη, Γιάννη Τσαρούχη, Βεατρίκης Σπηλιάδη, Νίκου Ζία, Δημήτρη Μυταρά, Κώστα Ουράνη, Ιούλιου Καΐμη, Μαίρης Μιχαηλίδου, Ελένης Βακαλό, Χρύσανθου Χρήστου, Κωστή Μεραναίου, Τώνη Σπητέρη και Στέλιου Λυδάκη.
 
Συνεπιμελητές της έκθεσης είναι η Πέγκυ Κουνενάκη και ο Τάκης Μαυρωτάς καλλιτεχνικός διευθυντής του εικαστικού προγράμματος του Ιδρύματος Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη.
Η έκθεση στα Χανιά θα παραμείνει ανοικτή έως τις 31 Ιανουαρίου 2013.

Τόπος διεξαγωγής

Venue:
Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων
Οδός:
Χάληδων 98
Πόλη:
Χανιά
Νομός:
Χανίων
Χώρα:
Χώρα: gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση