Το Τζαμί Νερατζέ, Ρέθυμνο
Περίπου μία ώρα απαιτείται για να φτάσετε στο Ρέθυμνο από την εθνική οδό από τα Χανιά ή το Ηράκλειο. Το Ρέθυμνο δεν έχει αεροδρόμιο, η Ολυμπιακή Αεροπορία όμως έχει λεωφορεία από και προς τα Χανιά που εξυπηρετούν τις πτήσεις της, ενώ και τα ταξί μπορούν να σας μεταφέρουν με λογικές τιμές. Υπάρχει τακτική συγκοινωνία με λεωφορεία που κάνουν δρομολόγια προς Χανιά και Ηράκλειο. Τα λεωφορεία είναι άνετα και κατάλληλα για μακρινές αποστάσεις ενώ η διαδρομή κατά μήκος του παραλιακού δρόμου είναι πολύ ευχάριστη. Ο νέος σταθμός υπεραστικών λεωφορείων Ρεθύμνου (ΚΤΕΛ) βρίσκεται στην οδό Βαρδινογιάννηδων. Ο σταθμός αυτός είναι για τα λεωφορεία που πηγαίνουν προς Χανιά ή προς Ηράκλειο. Στην Πλατεία Ηρώων υπάρχει ο άλλος σταθμός για τις επαρχίες Αμαρίου και Μυλοποτάμου. Το γραφείο τουρισμού για πληροφορίες βρίσκεται στην οδό Ελευθέριου Βενιζέλου (στην παραλία).
Tο πλοίο "Αρκάδι" της ναυτιλιακής εταιρείας "Ρεθυμνιακή" κάνει το δρομολόγιο Ρέθυμνο - Πειραιάς μέρα παρά μέρα και έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει αυτοκίνητα στο ολονύχτιο ταξίδι του. Εναλλακτικά μπορείτε να ταξιδέψετε από το λιμάνι της Σούδας, των Χανίων (40 λεπτά) ή από το Ηράκλειο (1 ώρα).
To Ρέθυμνο έχει διατηρήσει το χρώμα και το χαρακτήρα του από τη Βενετική και τη Τουρκική Εποχή πολύ περισσότερο από άλλες πόλεις της Κρήτης γεγονός που κατά ένα μεγάλο ποσοστό οφείλεται στο ότι δε βομβαρδίστηκε τόσο όσο τα Χανιά και το Ηράκλειο κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου. Τα μνημεία που σώθηκαν δεν είναι τόσο μεγάλα όσο η "Λότζια" στο Ηράκλειο ή η εκκλησία του Αγίου Φραγκίσκου στα Χανιά, αλλά είναι χαρακτηριστικά στους δρόμους της Παλαιάς Πόλης με το δικό τους στυλ, τα διακοσμημένα παράθυρα και τα περίτεχνα σιντριβάνια. Τα πέντε από τα οχτώ τουρκικά τζαμιά που υπήρχαν στην πόλη έχουν σωθεί και γίνεται προσπάθεια να επισκευαστούν και να χρησιμοποιηθούν κατάλληλα. Οι κάτοικοι του Ρεθύμνου εκμεταλλευόμενοι τα υπέροχα αυτά κτίρια έχουν χτίσει στο βενετικό λιμάνι, μέσα στην Παλιά Πόλη και στους τοίχους δίπλα στη Φορτέτσα ταβέρνες και μικρά ξενοδοχεία.
Το Ρέθυμνο βρίσκεται στη μέση της βόρειας ακτής του νησιού. Οι Βενετοί εκμεταλλεύτηκαν τη σπουδαιότητα της τοποθεσίας αυτής και το χρησιμοποίησαν είτε ως σταθμό είτε ως καταφύγιο σε περιόδους ανακατατάξεων και αναταραχών. Κατά τη διάρκεια της Βενετοκρατίας το Ρέθυμνο έφθασε στο απόγειο της ακμής και της ανάπτυξής του. Ενδείξεις γι' αυτό αποτελούν τα κτίσματα της εποχής εκείνης.
Φωτογραφίες από Ρέθυμνο:
Το Βενετικό λιμάνι του Ρεθύμνου
Η Φορτέτσα στο Ρέθυμνο
Το Τζαμί Νερατζέ, Ρέθυμνο
< Προηγούμενο | Επόμενο > |
---|