EnglishGreekDeutschFrenchItalianRussian
Crete TOURnet: Αρχή Πολιτιστικές Εκδηλώσεις Λεπτομέρειες - "An art journey, a certain gaze" - Αικατερίνη Κ. Γιαβρίδη

EMail Εκτύπωση

Events and Festivals in Crete

Εκδήλωση 

Τίτλος:
"An art journey, a certain gaze" - Αικατερίνη Κ. Γιαβρίδη
Πότε:
28.06.2012 - 04.07.2012 
Που:
Φορτέτσα - Ρέθυμνο
Κατηγορία:
Έκθεση Τέχνης

Περιγραφή

An art journey, a certain gaze υπόσχεται η Αικατερίνη Κ. Γιαβρίδη και σας προσκαλεί στην πρώτη της ατομική έκθεση που θα γίνει στη Φορτέτσα, στο κτίριο Πυροβολικού, για να σας ταξιδέψει μέσα από τα έργα της με τα δικά της μάτια.
Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή από τις 28/6 έως και 4/7 (19:00), Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη 14:00-19:00 και Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 11:00-14:00 και 18:00-22:00. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 28/06 στις 20:00.

Λίγα λόγια για την εικαστικό από την εικαστικό από την ιστορικό τέχνης Βασιλική Βαγενού:
Τοποθετώντας γυμνές γυναικείες φιγούρες ή ζευγάρια σε ένα φόντο που δεσπόζουν απόψεις μιας σύγχρονης πόλης, η Κατερίνα Γιαβρίδη διερευνά την ιδέα της σχέσης του σημερινού ανθρώπου με το αστικό περιβάλλον, το χώρο της καθημερινότητας του. Η ζωγράφος χρησιμοποιεί μικτή τεχνική στα έργα της, λάδι με σπάτουλα σε καμβά, κάρβουνο για το σχέδιο των μορφών και φύλλα χρυσού 22Κ.
Η ίδια, δίνοντας στη σειρά των συγκεκριμένων έργων της το γενικό τίτλο «Θέες και θεές», εξηγεί:
«Το να ζωγραφίζω θέες από ψηλά είναι κάτι που έκανα και ως φοιτήτρια. Οι θέες ηρεμούν και ταξιδεύουν νοερά το θεατή, αλλά και εγώ δε ζωγραφίζω μόνο θέες που έχω ζήσει από τα τόσα μπαλκόνια που έχω κατά καιρούς νοικιάσει μα και θέες από μέρη που θα ήθελα πολύ να βρεθώ, μέρη που έχω απομυθοποιήσει, μέρη που έχω χτίσει στη φαντασία μου. Και φυσικά ο ύμνος προς το ανθρώπινο σώμα και ιδιαίτερα του ωραίου φύλου, του γυναικείου. Θέλω να γίνονται αισθητές οι σκέψεις, οι αναμνήσεις που προκαλεί η κάθε θέα και αυτό να συμβαίνει με αγωγό το μοντέλο μου.» Η απεικόνιση του γυμνού σώματος με φόντο τα ορθογώνια σχήματα των πολυκατοικιών παραλληλίζει κατά κάποιο τρόπο ένα άλλο αγαπημένο θέμα των καλλιτεχνών, αυτό της απόδοσης του γυμνού μέσα σε τοπία της υπαίθρου που δίνει έμφαση στην εναρμόνιση του ανθρώπου με τη φύση.
Η Γιαβρίδη αλλάζει το σκηνικό και μας μεταφέρει στο οικείο τοπίο της πόλης, δίνοντας όμως το «προβάδισμα» στον άνθρωπο: τα παχιά, μαύρα περιγράμματα που καθορίζουν την ανθρώπινη φιγούρα, το έντονο καφέ ή άσπρο-γκρι χρώμα του δέρματος που τραβούν την προσοχή του ματιού, το οργανικό, εύπλαστο και ευμετάβλητο της μορφής που έρχεται σε αντίθεση με το άκαμπτο και ακλόνητο του τσιμεντένιου κτιρίου και μια πανταχού παρούσα αίσθηση συναισθήματος που εκτείνεται από τη μοναξιά ως τη χαρά της συντροφικότητας, φέρνουν σε πρώτο πλάνο το σύγχρονο άνθρωπο, τους προβληματισμούς και τις αναζητήσεις του με τρόπο απλό και δυναμικό.
Με την αφαιρετική απόδοση της μορφής προσεγγίζεται η βαθύτερη ουσία και αλήθεια της και ο άνθρωπος-σύμβολο περνά από την υλική στην πνευματική του υπόσταση.
Αικατερίνη Κ.Γιαβρίδη, σύντομο βιογραφικό
Σπούδασε ζωγραφική στο Γ' εργαστήριο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών και παιδαγωγικά. Με το πρόγραμμα Erasmus έλαβε μαθήματα χαρακτικής και εφαρμοσμένων τεχνών στη Villem de Konig Academy Rotterdam. Συμμετείχε σε πολλές ομαδικές εκθέσεις με έργα ζωγραφικής, χαρακτικής και performance σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Διδάσκει εικαστικά σε παιδιά δημοτικού και προσχολικής ηλικίας από το 2005 και είναι μέλος του Ε.Ε.Τ.Ε

Λίγα λόγια από τον καλλιτέχνη
Τι θέλεις να γίνεις όταν μεγαλώσεις; - Ζωγράφος έλεγα όσο θυμάμαι τον εαυτό μου. Η ζωή θέλησε εκτός απ' αυτό να γίνω και εκπαιδευτικός. Ίσως ,γιατί ήξερε πως μπορεί έτσι να μεταδοθεί αυτό το μικρόβιο ... κάτι που σε τρώει μα τρως και εσύ απ'αυτό και δε σε νοιάζει κάτι άλλο παρά η λύση ... του πως να αποδοθεί το φως ,το χρώμα, η σκιά, η υφή.
Μπορεί το ψυγείο σου να είναι άδειο και το τηλέφωνο να 'χει να χτυπήσει για μέρες... όμως εσύ είσαι ευτυχισμένος. Γιατί πέτυχες την απόχρωση ... και αυτή η αίσθηση ευτυχίας πρέπει να περάσει στην επόμενη γενιά ...
Θέλω να ευχαριστήσω, το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Ρεθύμνου για την παραχώρηση του χώρου, τον Θωμά Κρεβετζάκη που βοήθησε να προοδεύσω σαν εικαστικός τους τελευταίους μήνες, την Μαρία Μαρινάκη για την έμπνευση, τον Γιάννη Μαρινάτο γιατί πίστεψε σε μένα, τον Κώστα Ανδρώνη για την γραφιστική επιμέλεια, τους συναδέλφους, τους φίλους, τους γνωστούς, που με στηρίζουν και ανέχονται τόσα χρόνια τις ιδιοτροπίες μου.

Τόπος διεξαγωγής

Venue:
Φορτέτσα
Πόλη:
Ρέθυμνο
Νομός:
Ρεθύμνου
Χώρα:
Χώρα: gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση