EnglishGreekDeutschFrenchItalianRussian

Γόρτυνα



Η Γόρτυνα βρίσκεται 45 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από το Ηράκλειο, στο δρόμο Ηράκλειο - Αγία Βαρβάρα - Άγιοι Δέκα - Γόρτυνα.
Η Γόρτυνα είναι ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Κρήτης. Αν και είχε κατοικηθεί από τα Νεολιθικά Χρόνια δεν εξελίχτηκε σε ισχυρή δύναμη μέχρι την Ελληνιστική Περίοδο. Η πόλη άκμασε κατά τον 5ο αιώνα π.Χ. Η Γόρτυνα επιτέθηκε και κατέστρεψε τη Φαιστό το 220 π.Χ. και από τότε χρησιμοποιούσε τα λιμάνια Μάταλα και Λεκενά (Λέντας). Βρισκόταν συνεχώς σε εμπόλεμη κατάσταση και με την Κνωσό και τη Λύττο. Όταν οι Ρωμαίοι κατάκτησαν την Κρήτη το 65 π.Χ., η Γόρτυνα δεν αντιστάθηκε κι έγινε η πρωτεύουσα του νησιού. Άκμασε σ' όλη τη Ρωμαϊκή Περίοδο και κατά τα πρώτα Βυζαντινά Χρόνια, αλλά καταστράφηκε από τους Άραβες.
Η φήμη της Γόρτυνας υπάρχει ακόμα, και οφείλεται εν μέρει, στον περίφημο νομικό κώδικα που βρέθηκε εκεί. Οι δώδεκα γραμμένες πλάκες που τον περιείχαν είχαν γραφεί σε δωρική κρητική διάλεκτο, η οποία διαβάζεται από τα αριστερά προς τα δεξιά στη μία γραμμή και από τα δεξιά προς τα αριστερά στην επόμενη. Οι πλάκες αυτές περιέχουν τη βάση ολόκληρου του νομικού συστήματος, περιλαμβάνουν κανόνες πολιτικών διαδικασιών και παρέχουν καλή γνώση του κοινωνικού συστήματος εκείνης της εποχής. Πολλά σημεία του σύγχρονου ποινικού κώδικα βασίζονται σ' αυτά τα αρχαία κείμενα.
Η αρχαιολογική περιοχή της Γόρτυνας είναι εκτενής και ο δρόμος περνάει μέσα απ' αυτήν. Το σημαντικότερο από τα κτίρια είναι η βασιλική του Αγίου Τίτου. Χρονολογείται γύρω στον 7ο αιώνα και έχει τρία κλίτη. Σ' ένα από τα κλίτη βρίσκεται το εικονοστάσι του Αγίου Τίτου πάνω στο οποίο οι ντόπιοι προσφέρουν τα τάματά τους.
Ο περιφραγμένος χώρος της Γόρτυνας βρίσκεται βόρεια από το δρόμο κι ανατολικά από το ποτάμι. Περιλαμβάνει την εκκλησία του Αγίου Τίτου, την περιοχή της Αγοράς, το Ωδείο και τον περίφημο νομικό κώδικα της Γόρτυνας.
Απέναντι από την είσοδο στον περιφραγμένο χώρο ξεκινά ένας δρόμος, νότια από το Λέντα, που διασταυρώνεται με το δρόμο από τους Αγίους Δέκα προς τη Φαιστό. Στο χαμηλότερο κι ανατολικό μέρος τμηματοποιημένου χώρου βρίσκονται πολλά ακόμα ερείπια της αρχαίας πόλης Γόρτυνας, στα περισσότερα από τα οποία δεν έχουν γίνει ακόμα ανασκαφές.

Φωτογραφίες από Γόρτυνα:


Το αξιοθέατο της Γόρτυνας
Το αξιοθέατο της Γόρτυνας
Ο Διάσημος Κώδικας της Γόρτυνας από τον 5ο αιώνα π.Χ.
Ο Διάσημος Κώδικας της Γόρτυνας από τον 5ο αιώνα π.Χ.
Η βασιλική του Αγίου Τίτου, στη Γόρτυνα
Η βασιλική του Αγίου Τίτου, στη Γόρτυνα