EnglishGreekDeutschFrenchItalianRussian
Crete TOURnet: Αρχή Κρητική Διατροφή Παραδοσιακές Κρητικές Συνταγές: Πατούδα

Παραδοσιακές Κρητικές Συνταγές: Πατούδα

ΥλικάΠατούδα

Για τη ζύμη:

3 ποτήρια λάδι
1 ποτήρι ζάχαρη
1 ποτήρι γάλα
1 ποτήρι του κρασιού τσικουδιά
2 κουταλάκια αμμωνία
2 αυγά
1 φλυτζανάκι του καφέ αλουσιά (βράζουμε νερό με μία κουταλιά στάχτη και το σουρώνουμε)
αλεύρι (για όλες τις χρήσεις) όσο σηκώσει

Για τη γέμιση:

½ ποτήρι νερό
1 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
1 κιλό καρυδαμύγδαλα ψύχα
1 ποτήρι ζάχαρη
1 ποτήρι μέλι
2 ποτήρια σουσάμι αλεσμένο.

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε μαλακή ζύμη με τα παραπάνω υλικά. Ετοιμάζουμε και τη γέμιση φτιάχνοντας σιρόπι με τη ζάχαρη και το μέλι και το νερό και ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά.
Μοιράζουμε τη ζύμη σε μικρά μπαλάκια, τα ανοίγουμε φτιάχνουμε ένα λάκκο στη μέση και βάζουμε 1 κουταλιά γέμιση. Τα ξαναφτιάχνουμε μπαλάκια σαν το σχήμα του κουραμπιέ. Τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσουν και όταν κρυώσουν τα πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.