EnglishGreekDeutschFrenchItalianRussian

Χανιά

Ο Προμαχώνας του Φιρκά, Χανιά
Ο Προμαχώνας του Φιρκά, Χανιά
Τα Χανιά, πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού, είναι μια πανέμορφη πόλη στη βόρεια ακτή της Κρήτης. Συνδέεται μέσω Εθνικής Οδού με το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο, από τα οποία απέχει περίπου μια ώρα (59 χιλιόμετρα) και δυόμιση ώρες (137 χιλιόμετρα) αντίστοιχα. Συχνά αεροπορικά δρομολόγια από την Αθήνα με 3 τακτικές πτήσεις (45 λεπτών) την ημέρα κατά τη διάρκεια του χειμώνα και 4 κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού συνδέουν τα Χανιά αεροπορικώς με την Ηπειρωτική Ελλάδα κάνοντας εύκολη την πρόσβαση στην πόλη. Το Διεθνές Αεροδρόμιο των Χανίων που βρίσκεται 11 χιλιόμετρα έξω από τα Χανιά, στην περιοχή του Ακρωτηρίου, έχει συχνές πτήσεις για άλλες Ευρωπαϊκές χώρες: μία πτήση κάθε βδομάδα για τη Γερμανία και ένα σημαντικό αριθμό πτήσεων charter κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού από την Αγγλία, τη Σουηδία, τη Νορβηγία, τη Γερμανία και τη Γαλλία. Ένα πλοίο από τον Πειραιά (Αθήνα) για τη Σούδα (Χανιά) συνδέει καθημερινά ακτοπλοϊκώς την πόλη με την Αθήνα. Τα Χανιά αποτελούν ένα ιδανικό ορμητήριο εναλλακτικό προς αυτό του Ηρακλείου για πρόσβαση και εξερεύνηση του νησιού. Η πόλη δεν είναι τόσο μεγάλη και θορυβώδης όσο το Ηράκλειο και συνδέεται μέσω εθνικού οδικού δικτύου με τις μεγαλύτερες πόλεις στη βόρεια πλευρά του νησιού. Για λεπτομερέστερες ταξιδιωτικές πληροφορίες συμβουλευτείτε το κεφάλαιο Μεταφορές. Επίσης υπάρχει δημοτικό γραφείο τουρισμού στην οδό Κριάρη 40 (στην πλατεία 1866, 4ος όροφος), που παρέχει πληροφορίες για ξενοδοχεία και δρομολόγια.
H σύγχρονη πόλη των Χανίων πιστεύεται ότι έχει κτιστεί εκεί που βρισκόταν η αρχαία "Κυδωνία". Η πόλη, σύμφωνα με το μύθο, ιδρύθηκε από τον εγγονό του Μίνωα. Αν και δεν έχουν βρεθεί επιβλητικά Μινωικά παλάτια, Νεολιθικά σκεύη και ίχνη κατοίκησης από την εποχή του χαλκού, καθώς και Μινωικοί τάφοι, ανακαλύφθηκαν σε ανασκαφές στην πόλη, στην περιοχή Καστέλλι. Η Κυδωνία ήταν μια σημαντική πολιτεία στην υστερομινωική και τη μεταμινωική περίοδο και κυριαρχούσε στη δυτική περιοχή του νησιού.
Η Κυδωνία άκμασε και κατά τη διάρκεια της Κλασσικής και της Ελληνορωμαϊκής περιόδου. Η ακμή συνεχίστηκε και στη Βυζαντινή περίοδο, αλλά αργότερα η περιοχή ακολούθησε το μαρασμό της Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Το δέκατο τρίτο αιώνα οι Γενοβέζοι, παραδοσιακοί εχθροί των Βενετών, κέρδισαν την υποστήριξη του τοπικού πληθυσμού και πολιόρκησαν την πόλη.
Είκοσι χρόνια αργότερα οι Βενετοί ξανακέρδισαν τον έλεγχο της πόλης, αλλάζοντας το όνομά της σε La Canea. Γρήγορα ενίσχυσαν την άμυνα της πόλης, χτίζοντας τα τείχη της σε δύο στάδια, κατά τη διάρκεια του δέκατου τέταρτου και του δέκατου έκτου αιώνα.
Παρά τις μεγάλες αυτές οχυρώσεις, η πόλη έπεσε στα χέρια των Τούρκων εισβολέων το 1645, μετά από πολιορκία δύο μηνών. Η πόλη των Χανίων, σε αντίθεση με το υπόλοιπο του νομού, ήταν σχετικά ειρηνική κατά τη διάρκεια της Τουρκικής κατοχής εξαιτίας της μεγάλης αριθμητικής υπεροχής των Τούρκων και των σκληρών αντιποίνων που επιβάλλονταν μετά από κάθε ανταρσία.
Το 1898 τέλειωσε η Τουρκική κατοχή και οι Μεγάλες Δυνάμεις (Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία και Ιταλία) ανακήρυξαν την Κρήτη ανεξάρτητη. Παρ' όλα αυτά, η επιθυμία της ένωσης με την ηπειρωτική Ελλάδα προκάλεσε αναταραχές και συγκρούσεις. Ο φημισμένος Κρητικός πολιτικός Ελευθέριος Βενιζέλος ήταν αρχηγός στον αγώνα για την ένωση. Τελικά το 1913 πραγματοποιήθηκε η ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.
Σύνδεσμοι για τα Χανιά:
Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων, http://www.chania.eu
Δήμος Χανίων, http://www.chania.gr

Φωτογραφίες από Χανιά:


Τα Χανιά από το Ακρωτήρι
Τα Χανιά από το Ακρωτήρι
Το Ενετικό Λιμάνι στα Χανιά
Το Ενετικό Λιμάνι στα Χανιά
Άποψη των Χανίων
Άποψη των Χανίων
Το Ενετικό Λιμάνι των Χανίων
Το Ενετικό Λιμάνι των Χανίων
Η πλατεία έξω από το Ναυτικό Μυυσείο
Η πλατεία έξω από το Ναυτικό Μυυσείο
Η Καθολική Εκκλησία
Η Καθολική Εκκλησία
Άποψη των Χανίων από τους Τάφους των Βενιζέλων
Άποψη των Χανίων από τους Τάφους των Βενιζέλων
Η παλιά πόλη των Χανίων
Η παλιά πόλη των Χανίων
Το Ενετικό Λιμάνι των Χανίων από τους Τάφους των Βενιζέλων
Το Ενετικό Λιμάνι των Χανίων από τους Τάφους των Βενιζέλων
Τα Νεώρια στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων
Τα Νεώρια στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων
Ο Προμαχώνας του Φιρκά, Χανιά
Ο Προμαχώνας του Φιρκά, Χανιά