Η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο Δήμος Πλατανιά, το Μουσείο Αλιείας και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Ελαιουργείον παρουσιάζουν την έκθεση φωτογραφίας "Επιπλέων - Float" του Karl-Heinz Loof στο Μουσείο Αλιείας του Κολυμβαρίου το Σάββατο 1 Ιουνίου 2013 στις 19:30 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο.
Η έκθεση είναι ανοιχτή Τετάρτη έως Κυριακή από 18:00 έως 21:00 (Δευτέρα & Τρίτη κλειστά).
Το χρώμα, το νερό και το φως καθοδηγούν τον φωτογραφικό φακό του Karl-Heinz Loof. Ο τόπος αναμφίβολα κινεί τα νήματα στις αναφορές του φωτογράφου και επεμβαίνει καθοριστικά στις προσωπικές του επιλογές σαν καλλιτέχνης και σαν άνθρωπος.
Η Δυτική Κρήτη που επέλεξε να ζει ο φωτογράφος αποτελεί το πεδίο δράσης των φωτογραφικών αναζητήσεων και των εικαστικών παρορμήσεων του κεντροευρωπαίου καλλιτέχνη που συνειδητά οριοθέτησε τον νέο τόπο διαβίωσής του επιλέγοντας την καθημερινή επαφή του με το μεσογειακό φως και το κρητικό τοπίο.
Η ενότητα έργων του "Επιπλέων - Float" παρουσιάζει τμήμα της ενάλιας κρητικής εικόνας σε σχέση με το φως που γεννά το χρώμα και άμεσα αντικατοπτρίζει την νέα ευεξία τόσο στον τομέα της έμπνευσης, όσο και στον δημιουργικό στίβο του καλλιτέχνη που 15 χρόνια τώρα έχει επιλέξει την Κρήτη ως σημείο αναφοράς στην τέχνη του και νέα πατρίδα στην ζωή του.
Ο Karl-Heinz Loof γεννήθηκε το 1949 στο St. Michalisdonn της Γερμανίας. Αρχικά σπούδασε οικονομικά και ξεκίνησε να εργάζεται στον τραπεζικό τομέα. Στη συνέχεια παρακολούθησε σεμινάρια και διαλέξεις για τη Φωτογραφία και την Τέχνη στην Ακαδημία των Τεχνών του Düsseldorf υπό την καθοδήγηση του Jörg Immendorff και του Soulis Moustakidis οι οποίοι συμμετείχαν στον εικαστικό κύκλο του Joseph Beuys. Έχει παρουσιάσει το φωτογραφικό του έργο σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Γερμανία και στην Ευρώπη.
Έργα του βρίσκονται στη συλλογή της Westdeutsche Landes-Bausparkasse, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Ελαιουργείον και σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές εντός και εκτός Γερμανίας. Από το 1998 μοιράζει τη ζωή του ανάμεσα στη Γερμανία και την Κρήτη απ΄ όπου εμπνέεται και δημιουργεί.
Εικαστική Επιμέλεια: Ιωάννης Ν. Αρχοντάκης & Θεόδωρος Παρασκάκης.
Μέγας Χορηγός: Avra Imperial Beach Resort & Spa - Kolymbari
Χορηγοί: Κτήμα Λουπάκη, Χυμοί Βιοχύμ, Αναψυκτικά Γεράνι.
Το Μουσείο Αλιείας ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 2005. Στεγάζεται σε ένα σύγχρονο κτήριο στο παραθαλάσσιο χωριό Κολυμβάρι το οποίο έχει μακρά παράδοση στον τομέα της αλιείας. Στους χώρους του μπορεί κανείς να θαυμάσει αλιευτικά σκάφη, εργαλεία ψαράδων καθώς και μια πλούσια συλλογή από θαλάσσιους οργανισμούς. Σκοπός του Μουσείου είναι να διατηρήσει ζωντανή τη μνήμη της αλιευτικής παράδοσης, να αναδείξει τον πλούτο του ελληνικού βυθού μέσα από τα εκθέματα και τις συλλογές του και με δράσεις, εκδηλώσεις και προγράμματα να προσφέρει μάθηση, ψυχαγωγία και ευαισθητοποίηση στην ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Σε τούτη τη νέα αρχή του δεύτερου κύκλου της ζωής του που ξεκίνησε μέσα από το πρόγραμμα «ΧΑΝΙaRT – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων» στόχος του είναι να παρουσιάζει εναλλασσόμενες εικαστικές δράσεις με κέντρο έμπνευσης τη ζωογόνο δύναμη του νερού και συνάμα να αναπτύξει προγράμματα θαλάσσιας περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.
Το Μουσείο Αλιείας σας καλωσορίζει σε μια «κατάδυση» στο βυθό και σε ένα συγκινητικό ταξίδι στο χρόνο για να γνωρίσετε γνωστούς κι άγνωστους ευρηματικούς τρόπους, μεθόδους, τεχνάσματα, εργαλεία κι αντικείμενα που συνθέτουν την ιστορία της αλιείας.
H Μη Κερδοσκοπική Εταιρία Πολιτισμού «Ελαιουργείον» δημιουργήθηκε με σκοπό να σώσει από την ερήμωση και τον αφανισμό το Παλιό Ελαιουργείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζυμπραγού στο Νομό Χανίων της Κρήτης. Στόχος της είναι να στεγάσει στους χώρους του εκδηλώσεις πολιτισμού, μετατρέποντάς το σε έναν τόπο μνήμης και ένα πεδίο δράσεων στην ενδοχώρα του νησιού.
Το κτήριο του Παλιού Ελαιουργείου αποτελείται από τον κεντρικό οικοδομικό πυρήνα που κατασκευάστηκε με λιθοδομή τη δεκαετία του 1920 και από πτέρυγες - δορυφόρους κατασκευασμένες σε διαδοχικές οικοδομικές φάσεις ως τη δεκαετία του 1970. Το 1980 σταμάτησε η λειτουργία του ως λιοτρίβι και αφέθηκε να καταρρέει γοργά. Κατά την ανασυγκρότησή του στόχος ήταν η διατήρηση των πρωταρχικών υλικών του κτηρίου με τον αυθεντικό τεχνολογικό του εξοπλισμό με όσο το δυνατόν λιγότερες παρεμβάσεις. Ο μηχανικός εξοπλισμός του ελαιοτριβείου είναι Ελληνικής Κατασκευής(!) από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 και διατηρήθηκε σαν σημείο μνήμης και αναφοράς των αρχικών λειτουργιών του χώρου.
Σήμερα το «Ελαιουργείον - Εργοστάσιο Τέχνης» είναι ένας πολυδιάστατος πολιτιστικός οργανισμός. Απαρτίζεται από την «Πινακοθήκη Εικαστικών Τεχνών» που στόχο της έχει τη διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και την παρουσίαση περιοδικών εικαστικών εκθέσεων, και το «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης» που σκοπός του είναι η διαφύλαξη, η παρουσίαση και η ανάδειξη των μόνιμων συλλογών του «Ελαιουργείου» και η προώθηση μαζί με τη μελέτη των διαδραστικών επαφών της Σύγχρονης Τέχνης με τον Άνθρωπο.
Το παλιό λιοτρίβι που αναγεννήθηκε σε «Εργοστάσιο Τέχνης», βρίσκεται στο χωριό Δρομόνερο, 33 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης των Χανίων (30 λεπτά με το αυτοκίνητο), πάνω στον οδικό άξονα που οδηγεί στο γραφικό ψαροχώρι του Λιβυκού Πελάγους με τις δυο παραλίες: την Παλαιόχωρα.