EnglishGreekDeutschFrenchItalianRussian
Crete TOURnet: Αρχή Πολιτιστικές Εκδηλώσεις Λεπτομέρειες - Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης "Από το Δώρο στο ΑντίΔωρο"

EMail Εκτύπωση

Events and Festivals in Crete

Εκδήλωση 

Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης
Τίτλος:
Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης "Από το Δώρο στο ΑντίΔωρο"
Πότε:
05.08.2012 - 25.11.2012 11.00 h - 21.00 h
Που:
Ελαιουργείον – Εργοστάσιο Τέχνης - Δήμος Κολυμβαρίου
Κατηγορία:
Έκθεση Τέχνης

Περιγραφή

Πρόσκληση

Από την Κυριακή 5 Αυγούστου 2012 και για κάθε Κυριακή μέχρι τις 25 Νοεμβρίου 2012, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης "Ελαιουργείον" παρουσιάζει την έκθεση σύγχρονης τέχνης "Από το Δώρο στο ΑντίΔωρο" στο "Ελαιουργείον - Εργοστάσιο Τέχνης" του Δρομόνερου, στα πλαίσια των δράσεων του προγράμματος "ΧΑΝΙaRT 2012 - Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων".
Στην έκθεση Σύγχρονης Τέχνης "Από το Δώρο στο ΑντίΔωρο" 70 Έλληνες και Διεθνείς εικαστικοί καλλιτέχνες παρουσιάζουν έργα Ζωγραφικής, Γλυπτικής, Χαρακτικής, Κεραμικής, Φωτογραφίας και Εγκαταστάσεων με αναφορά στις σχέσεις, τα συναισθήματα και τις ανταλλαγές που αναπτύσσονται γύρω από τις διαδραστικές, δυαδικές σχέσεις "Έχω-Επιθυμώ", "Προσφέρω-Λαμβάνω", "Οραματίζομαι-Πραγματοποιώ".
Δράσεις και ΑντιΔράσεις που αναζητούν ολοκλήρωση στα επίπεδα "Ύλη-Πνεύμα", διαπερνούν τις σχέσεις "Αρσενικό-Θηλυκό" και προεκτείνονται μέχρι την μεταφορική απεικόνιση της σχέσης "Ζωή-Θάνατος". Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην εικαστική έκθεση "Από το Δώρο στο ΑντίΔωρο" μέσα από την αυστηρή οριοθέτηση δίπτυχων αναπαραστάσεων αναζητούν τις αλληλένδετες σχέσεις και τα όρια ανάμεσα στο "Θετικό-Αρνητικό", "Ζενίθ-Ναδίρ", "Ουρανός-Γη", τα σύμβολα και τις ερμηνείες του "Γιν-Γιανκ". Αναζητούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Μετέρχονται όλες σχεδόν τις τέχνες και δημιουργούν εικαστικές εικόνες για να μεταφέρουν προβληματισμούς γύρω από έννοιες που πραγματεύονται την Προσφορά, τη Δύναμη, το Φόβο, τη Ζωή, το Θάνατο, το Σκότος ή το Φως. Όλα, όσα, τελικά, καθορίζουν την ανθρώπινη ύπαρξη.

Κείμενα: Πέγκυ Κουνενάκη
Μουσικές Επιλογές: Anasta Si
Εικαστική Επιμέλεια: Ιωάννης Ν. Αρχοντάκης
 
 
H Μη Κερδοσκοπική Εταιρία Πολιτισμού "Ελαιουργείον" δημιουργήθηκε με σκοπό να σώσει από την ερήμωση και τον αφανισμό το Παλιό Ελαιουργείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζυμπραγού στο Νομό Χανίων της Κρήτης. Στόχος της είναι να στεγάσει στους χώρους του εκδηλώσεις πολιτισμού, μετατρέποντάς το σε έναν τόπο μνήμης και ένα πεδίο δράσεων στην ενδοχώρα του νησιού.
Το κτήριο του Παλιού Ελαιουργείου αποτελείται από τον κεντρικό οικοδομικό πυρήνα που κατασκευάστηκε με λιθοδομή τη δεκαετία του 1920 και από πτέρυγες - δορυφόρους κατασκευασμένες σε διαδοχικές οικοδομικές φάσεις ως τη δεκαετία του 1970. Το 1980 σταμάτησε η λειτουργία του ως λιοτρίβι και αφέθηκε να καταρρέει γοργά.
Κατά την ανασυγκρότησή του στόχος ήταν η διατήρηση των πρωταρχικών υλικών του κτηρίου με τον αυθεντικό τεχνολογικό του εξοπλισμό με όσο το δυνατόν λιγότερες παρεμβάσεις. Ο μηχανικός εξοπλισμός του ελαιοτριβείου είναι Ελληνικής Κατασκευής από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 και διατηρήθηκε σαν σημείο μνήμης και αναφοράς των αρχικών λειτουργιών του χώρου.
Σήμερα το "Ελαιουργείον - Εργοστάσιο Τέχνης" είναι ένας πολυδιάστατος πολιτιστικός οργανισμός. Απαρτίζεται από την "Πινακοθήκη Εικαστικών Τεχνών" που στόχο της έχει τη διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και την παρουσίαση περιοδικών εικαστικών εκθέσεων, και το "Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης" που σκοπός του είναι η διαφύλαξη, η παρουσίαση και η ανάδειξη των μόνιμων συλλογών του "Ελαιουργείου" και η προώθηση μαζί με τη μελέτη των διαδραστικών επαφών της Σύγχρονης Τέχνης με τον Άνθρωπο.

Τόπος διεξαγωγής

Venue:
Ελαιουργείον – Εργοστάσιο Τέχνης
Οδός:
Δρομόνερο Χανίων
Πόλη:
Δήμος Κολυμβαρίου
Νομός:
Χανίων
Χώρα:
Χώρα: gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση