Ψαράς στη Ρωμαϊκή κρήνη στο Λιμένα Χερσονήσου
Το πιο σημαντικό μνημείο της Ελληνορωμαϊκής περιόδου στο νησί και ίσως το σημαντικότερο ολόκληρης της Ελληνικής αρχαιότητας είναι αναμφίβολα ο Νομικός Κώδικας της Γόρτυνας. Ο Κώδικας ο οποίος βρίσκεται ακόμα στη Γόρτυνα Καινουρίου είναι γραμμένος στην Ελληνική (Δωρική διάλεκτο) και χρονολογείται από το πρώτο μισό του πέμπτου αιώνα π.Χ., γι' αυτό αποτελεί και τον πιο αρχαίο νομικό κώδικα που γνωρίζουμε στον Ελληνικό πολιτισμό. Η πόλη της αρχαία Γόρτυνας στη Μεσαρά, στο νότιο Ηράκλειο, υπήρχε από τη Μινωική εποχή αλλά ισχυροποιήθηκε μετά τον 7ο αιώνα π.Χ. Κατά το δεύτερο αιώνα π.Χ. νίκησε τη Φαιστό και βρισκόταν σε συνεχή πόλεμο με την Κνωσό ή τη Λύττο. Είχε δύο λιμάνια: ένα στα Μάταλα και ένα στο Λέντα. Ο νομικός κώδικας της Γόρτυνας (στο Ωδείο), ο ναός του Πύθειου Απόλλωνα και ο ναός της Αθηνάς του 7ου αιώνα π.Χ. στην Ακρόπολη της Γόρτυνας είναι ερείπια από την Ελληνιστική περίοδο.
Γόρτυνα έγινε η πρωτεύουσα της Κρήτης κατά τη Ρωμαϊκή εποχή (μετά το 69 π.Χ.). Πολλά Ρωμαϊκά ερείπια βρίσκονται στην περιοχή. Το Πραιτώριο ήταν το παλάτι του Ρωμαίου κυβερνήτη της Κρήτης όπου πολλές μαρμάρινες κολόνες με κιονόκρανα Ιονικού και Κορινθιακού ρυθμού υπάρχουν ακόμα και σήμερα.
Η πόλη Λατώ, κοντά στο χωριό Κριτσά, Λασιθίου είναι πιθανότατα η πληρέστερα ανεσκαμένη Ελληνική πόλη στην Κρήτη.
Ιδρύθηκε κατά τον 7ο αιώνα π.Χ. και καταστράφηκε περίπου το 200 π.Χ. Το λιμάνι της ήταν ο σημερινός Άγιος Νικόλαος. Η Λατώ είναι τοποθετημένη στην κορυφή ενός λόφου με καταπληκτική θέα της περιοχής γύρω από τον Άγιο Νικόλαο και τον κόλπο Μιραμπέλλου. Το θέατρο, η αγορά, το πρυτανείο, ένας ναός και ένας βωμός είναι μεταξύ των πιο σημαντικών ευρημάτων.
Ο Ρωμαϊκός πύργος στην Ελεύθερνα
Ο αρχαιολογικός χώρος Άπτερα στην Κυδωνία, βρίσκεται κοντά στα Χανιά, στην κορυφή ενός λόφου, με θαυμάσια θέα στον κόλπο της Σούδας από τα βόρεια και στα Λευκά Όρη από τα νότια. Τα Άπτερα ήταν μία σημαντική πόλη κράτος κατά τον 7ο αιώνα π.Χ. Τα εντυπωσιακά τείχη της πόλης και ο ναός του 2ου αιώνα π.Χ. είναι ακόμα και σήμερα ορατά. Τα Άπτερα ήταν επίσης μία πολύ σημαντική Ρωμαϊκή τοποθεσία με λίγα ερείπια της τεράστιας περίπλοκης Ρωμαϊκής δεξαμενής καθώς επίσης και ενός θεάτρου και άλλων εκτενέστερων ερειπίων.
Η τοποθεσία Ελεύθερνα κατοικούνταν από τη Μινωική εποχή.
Έγινε μία από τις πιο σημαντικές Ελληνικές πόλεις από τον 10ο αιώνα π.Χ.. Μία αρχαία Ελληνιστική γέφυρα υπάρχει ακόμα στην τοποθεσία, αν και είναι δύσκολο να την προσεγγίσει κάποιος. Τα ογκώδη τείχη της πόλης έχουν ανακαλυφτεί, όπως επίσης και ένα ιερό από την Ελληνιστική περίοδο. Η Ελεύθερνα ήταν μια σημαντική πόλη και κατά τη Ρωμαϊκή εποχή. Τεράστια τείχη από την Ακρόπολη της είναι ακόμα ορατά.
Η Ελληνιστική γέφυρα στην Ελεύθερνα
Η αρχαία πόλη Λισσός βρίσκεται κοντά στη Σούγια, Σελίνου και ήταν μία σημαντική θρησκευτική τοποθεσία για την υπόλοιπη Κρήτη, ανάλογη με τους Δελφούς. Τα υπολείμματα από το μικρό Ελληνικό ναό του 4ου ή 3ου αιώνα π.Χ. με ένα ενδιαφέρον γεωμετρικό σχέδιο, ένα πολύχρωμο μωσαϊκό πάτωμα και μερικά αγάλματα έχουν ανασκαφεί από αυτήν την περίοδο. Η θέση χρησιμοποιούταν και στα Ρωμαϊκά χρόνια επίσης από όπου έχει ανακαλυφτεί και ένα εκτενές νεκροταφείο.
Υπάρχουν πολλές ακόμα Ελληνικές και Ρωμαϊκές αρχαιολογικές περιοχές στο νησί αλλά μόνο μικρές ανασκαφές έχουν γίνει σ' αυτές μέχρι τώρα. Στην Ελληνική τοποθεσία της αρχαίας Ριζηνίας σε ένα λόφο κοντά στον Πρινιά, Μαλεβιζίου φαίνονται απομεινάρια της Ελληνιστικής εποχής και υπάρχει θαυμάσια θέα από τις χαμηλότερες περιοχές του Ηρακλείου ως ψηλά στα Λασιθιώτικα βουνά. Η τοποθεσία Λυτός, πάνω σ' ένα λόφο στον Ξιδά Πεδιάδος έχει μερικά ανεσκαμένα κατάλοιπα Ελληνικής πόλης και προσφέρει θέα προς τα βουνά του Λασιθίου. Στις Βρύσες στον Αποκόρωνα υπάρχει μια Ελληνορωμαϊκή γέφυρα. Ρωμαϊκά ερείπια βρίσκονται στην Πολυρρήνια στην δυτική Κρήτη ενώ στον Λιμήν Χερσονήσου υπάρχουν ερείπια του λιμανιού και μία κρήνη Ρωμαϊκής εποχής διακοσμημένη με ψηφιδωτά.
Φωτογραφίες από Ελληνορωμαϊκά Μνημεία:
Ελληνορωμαϊκή Γέφυρα στις Βρύσες
Το μωσαϊκό πάτωμα του ναού του Ασκληπιού στη Λισσό
Ο ναός της Αθηνάς στην Ακρόπολη της Γόρτυνας
Ο Διάσημος Κώδικας της Γόρτυνας από τον 5ο αιώνα π.Χ.
Το αξιοθέατο της Αρχαίας Ριζηνίας στο Λόφο Πατέλα
Ρωμαϊκές δεξαμενές στην Άπτερα
Η κύρια πλατεία του αρχαίου αξιοθέατου στη Λατώ
Η Ελληνιστική γέφυρα στην Ελεύθερνα
Ο Ρωμαϊκός πύργος στην Ελεύθερνα
Ψαράς στη Ρωμαϊκή κρήνη στο Λιμένα Χερσονήσου