EnglishGreekDeutschFrenchItalianRussian
Crete TOURnet: Αρχή Εναλλακτικός Τουρισμός Κρητική Διατροφή

Κρητική Διατροφή και Συνταγές. Κρητικό Ελαιόλαδο. Crete TOURnet - Ελλάδα

Μάθετε για την διάσημη παραδοσιακή κουζίνα και διατροφή της Κρήτης.

Παραδοσιακές Κρητικές Συνταγές: Πατούδα

ΥλικάΠατούδα

Για τη ζύμη:

3 ποτήρια λάδι
1 ποτήρι ζάχαρη
1 ποτήρι γάλα
1 ποτήρι του κρασιού τσικουδιά
2 κουταλάκια αμμωνία
2 αυγά
1 φλυτζανάκι του καφέ αλουσιά (βράζουμε νερό με μία κουταλιά στάχτη και το σουρώνουμε)
αλεύρι (για όλες τις χρήσεις) όσο σηκώσει

Για τη γέμιση:

½ ποτήρι νερό
1 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
1 κιλό καρυδαμύγδαλα ψύχα
1 ποτήρι ζάχαρη
1 ποτήρι μέλι
2 ποτήρια σουσάμι αλεσμένο.

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε μαλακή ζύμη με τα παραπάνω υλικά. Ετοιμάζουμε και τη γέμιση φτιάχνοντας σιρόπι με τη ζάχαρη και το μέλι και το νερό και ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά.
Μοιράζουμε τη ζύμη σε μικρά μπαλάκια, τα ανοίγουμε φτιάχνουμε ένα λάκκο στη μέση και βάζουμε 1 κουταλιά γέμιση. Τα ξαναφτιάχνουμε μπαλάκια σαν το σχήμα του κουραμπιέ. Τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσουν και όταν κρυώσουν τα πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
 

Παραδοσιακές Κρητικές Συνταγές: Ξεροτήγανα

Ξεροτήγανα (α)Ξεροτήγανα

Υλικά για το φύλλο

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
1 αυγό 
1 φλιτζανάκι καφέ γάλα 
σουσάμι (προαιρετικά)
νερό
1/2 φλιτζανάκι τσικουδιά                   
λάδι (για το τηγάνισμα),  κανέλα

Για το σιρόπι

2  κουτ. σούπας μέλι
1 νεροπότηρο ζάχαρη
1 νεροπότηρο νερό

Εκτέλεση

Βάζουμε το αλεύρι σε μία λεκάνη με λίγο νερό, το αυγό, το γάλα και την τσικουδιά και ζυμώνουμε μέχρι να σφίξει η ζύμη και το αφήνουμε να φουσκώσει για 1-2 ώρες. Κατόπιν ανοίγουμε πάρα πολύ λεπτό φύλλο, το κόβουμε σε λουρίδες φάρδους 2-4 εκατοστών, το διπλώνουμε σε διάφορα σχέδια και το τηγανίζουμε σε πολύ καυτό λάδι*, προσέχοντας όμως να μην κοκκινίσει αλλά να διατηρήσει το ξανθό του χρώμα. Τα βγάζουμε και τα σουρώνουμε. Κατόπιν, φτιάχνουμε το σιρόπι (για 10-15 ξεροτήγανα) ως εξής:
Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό και τη ζάχαρη, ανακατεύοντας συνεχώς, και τα αφήνουμε να βράσουν για 10-15 λεπτά έως ότου δέσει.  Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε διαρκώς για να μην κολλήσει. Μετά ρίχνουμε ένα-ένα τα ξεροτήγανα μέσα στο σιρόπι για 1-2 λεπτά, τα τραβάμε έξω, τα τοποθετούμε σε μία πιατέλα τα πασπαλίζουμε με αμύγδαλα ψιλοκομένα,  κανέλα και, αν θέλουμε, ρίχνουμε και λίγο σουσάμι καβουρντισμένο. Το λάδι πρέπει να είναι μπόλικο ώστε τα ξεροτήγανα να κολυμπάνε σ’αυτό.
 

Ξεροτήγανα (β)
Υλικά

3 αυγά
χυμό 1/2 λεμονιού
λάδι
αλάτι
αλεύρι (για όλες τις χρήσεις),
όσο ‘’σηκώσει’’
νερό

Εκτέλεση

Υπάρχει κι άλλη εκδοχή για την παρασκευή της ζύμης:
Χτυπάμε μαζί τα αυγά, το λεμόνι, το λάδι και το αλάτι και μόλις γίνουν ένα σώμα προσθέτουμε το αλεύρι και το νερό και τα ζυμώνουμε όλα μαζί.
Η μετέπειτα διαδικασία είναι ίδια με τα “Ξεροτήγανα (α)”
 

Παραδοσιακές Κρητικές Συνταγές: Αρνί η κατσίκι με σταμναγκάθι ή ραδίκια αυγολέμονο

 
( 4 άτομΑρνί η κατσίκι με σταμναγκάθι ή ραδίκια αυγολέμονοα )

Υλικά

1.200 γρ. αρνί ή κατσίκι
1 1/2 κιλό σταμναγκάθι ή ραδίκια
2/3 νεροπότηρου λάδι
αλάτι, πιπέρι
για το αυγολέμονο
1-2 αυγά
1 κρασοπότηρο χυμό λεμονιού

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τα χόρτα. Τα βράζουμε για 10 λεπτά σε καυτό νερό και τα σουρώνουμε. Πλένουμε και κόβουμε το κρέας σε κομμάτια. Το αλατοπιπερώνουμε και το τσιγαρίζουμε και από τις δύο πλευρές για 5-7 λεπτά. Κατόπιν, ρίχνουμε λίγο-λίγο ένα με ενάμιση ποτήρι νερό μέχρις ότου ψηθεί (1 με 1 1/2 ώρα). Δέκα λεπτά πριν ψηθεί το κρέας, ξαναρίχνουμε ένα ποτήρι νερό από τα χόρτα που βράσαμε και τα χόρτα. Σβήνουμε τη φωτιά, κάνουμε το αυγολέμονο και το ρίχνουμε στο φαγητό μας, ανακατεύοντάς το προσεκτικά.
Το φαγητό αυτό τρώγεται και χωρίς αυγολέμονο.
 

Παραδοσιακές Κρητικές Συνταγές: Σφακιανό γιαχνί ή τσιγαριαστό

(6 άτοΣφακιανό γιαχνί ή τσιγαριαστόμα )

Υλικά

1 1/2 κιλό ζυγούρι (μπροστινό όχι μπούτι)
2 νεροπότηρα λάδι
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά το κρέας, το κόβουμε σε μικρά κομμάτια και το αφήνουμε να στεγνώσει σε μία λεκάνη για 2-3 ώρες. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το λάδι και πριν κάψει βάζουμε το κρέας, ανακατεύοντάς το συχνά, σε πολύ δυνατή φωτιά, μέχρις ότου ασπρίσει. Κατόπιν, αλατοπιπερώνουμε ελαφρά, κλείνουμε την κατσαρόλα, κατεβάζουμε την φωτιά στο μισό και τ’ αφήνουμε να ψηθεί για 1 1/2 -2 1/2   ώρες.
Προσοχή : Δεν βάζουμε καθόλου νερό και σερβίρουμε το κρέας σχεδόν στεγνό και όχι να πλέει στο λάδι.
 

Παραδοσιακές Κρητικές Συνταγές: Αρνί τούρτα (περιοχή Κυδωνίας)

( 6 άτομα )Αρνί τούρτα (περιοχή Κυδωνίας)

Υλικά

1 1/2 κιλό αρνί γάλακτος
850 γρ. αλεύρι
1 κιλό μυζήθρα γλυκιά
1/2 κιλό στάκα
1 αυγό
1 κεσέ γιαούρτι
250 γρ. βούτυρο φρέσκο
αλάτι, πιπέρι, σουσάμι
1  ματσάκι δυόσμο

Εκτέλεση

Πλένουμε και βράζουμε το κρέας στο νερό για 1 ώρα. Το ξεκοκαλίζουμε, το βάζουμε σε μια πιατέλα και το αλατοπιπερώνουμε. Ανοίγουμε φύλλο πάχους μισού εκατοστού χρησιμοποιώντας το αλεύρι, το γιαούρτι και το βούτυρο. Απλώνουμε το φύλλο στο ταψί, το βουτυρώνουμε και βάζουμε από πάνω μία στρώση μυζήθρα με τη μισή στάκα και λίγο δυόσμο. Τοποθετούμε τα κομμάτια του κρέατος πάνω στη μυζήθρα, βάζουμε μια δεύτερη στρώση μυζήθρα και στάκα και τον υπόλοιπο δυόσμο στο κρέας και τα σκεπάζουμε μ’ ένα δεύτερο φύλλο.
Ενώνουμε το πάνω με το κάτω φύλλο πιέζοντάς τα με τα δάχτυλά μας, να ενωθούν καλά ώστε να μη χυθούν τα υλικά μας στο ψήσιμο, απλώνουμε το φύλλο, το αλείφουμε με το αυγό, ρίχνουμε το σουσάμι κάνουμε τρύπες στο φύλλο με μία οδοντογλυφίδα για να μην ανοίξει στο ψήσιμο και ψήνουμε το φαγητό μας για 1 ώρα περίπου, στους 180 C.
 
Σελίδα 1 από 7