Η Κοιλάδα του Αμαρίου και το Όρος Ψηλορείτης
Ο νομός Ρεθύμνου είναι ένας από τους τέσσερις νομούς της Κρήτης. Βρίσκεται ανάμεσα στο νομό Ηρακλείου και το νομό Χανίων και υποδιαιρείται σε τέσσερις επαρχίες: Ρεθύμνου, Μυλοποτάμου, Αμαρίου και Αγίου Βασιλείου. Η επαρχία Ρεθύμνου βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του νομού, η επαρχία Μυλοποτάμου στην ανατολική πλευρά του και συνορεύει με το νομό Ηρακλείου, η επαρχία Αμαρίου είναι στο μέσο του νομού και συνορεύει με τις άλλες τρεις επαρχίες του και η επαρχία Αγίου Βασιλείου στα νότια βρέχεται από το Λιβυκό Πέλαγος. Οι κυριότερες πόλεις και χωριά της περιοχής είναι τo Ρεθύμνο, η Αγία Γαλήνη, τα Ανώγεια και το Αμάρι.
Ο νομός Ρεθύμνου είναι ο μικρότερος νομός της Κρήτης. Οι κυριότερες πλουτοπαραγωγικές πηγές του εκτός από τον τουρισμό είναι οι ελιές, το λάδι, η κτηνοτροφία και τα οπωροφόρα δέντρα. Αποτέλεσε φέουδο για τις βενετικές οικογένειες. Καθώς τα μέλη τους μεγάλωναν, γίνονταν ιδιοκτήτες μεγάλων περιοχών του νομού.
Οι επαρχίες Ρεθύμνου και Μυλοποτάμου καλύπτουν τη βόρεια ακτή του νομού Ρεθύμνου όπου είναι εύκολο να φτάσετε από την πόλη του Ρεθύμνου. Οι δρόμοι είναι πολυσύχναστοι κι ασφαλτοστρωμένοι αλλά στενοί και με στροφές. Οι εκδρομές σ' αυτή την περιοχή μπορούν να γίνουν κατά μήκος της γραφικής παλιάς εθνικής οδού, ταξιδεύοντας ανατολικά ή δυτικά, μεταξύ Ρεθύμνου και Χανίων και Ρεθύμνου και Ηρακλείου. Η κατασκευή της νέας εθνικής οδού απομόνωσε τα μικρά χωριά που βρίσκονται εκεί τη δεκαετία του εβδομήντα, γεγονός που ενισχύει την ομορφιά τους. Σ' αυτά τα χωριά υπάρχουν κρυμμένοι μινωικοί ναοί, νεκροταφεία, κατοικίες και παλάτια.
Οι Βυζαντινοί έκτισαν πολλές εκκλησίες στην επαρχία Ρεθύμνου. Μερικές από τις εκκλησίες που χτίστηκαν αργότερα έχουν ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες όπως η Παναγία η Καρδιώτισσα στα Μυριοκέφαλα. Η βενετική εκκλησία στο Μοναστήρι του Αρκαδίου αποτελεί ένα από τα ωραιότερα παραδείγματα βενετικού κτίσματος εκείνης της εποχής. και ένα σύμβολο της αγάπης και της αυτοθυσίας για την ελευθερία. Σε αρκετές σπηλιές έχουν ανακαλυφθεί αντικείμενα από τη Νεολιθική Εποχή. Οι Κρητικοί χρησιμοποίησαν ξανά αυτές τις σπηλιές κατά τη διάρκεια της κατοχής της Κρήτης από τους Τούρκους και αργότερα από τους Γερμανούς.
Ο νομός Ρεθύμνου έχει πολλά παραδοσιακά χωριά (Ανώγεια), βυζαντινές εκκλησίες και αρχαίες τοποθεσίες. Στο Οροπέδιο της Νίδας, ένα από τα πιο όμορφα και τα πιο ιστορικά οροπέδια, ψηλά στα βουνά του Ψηλορείτη βρίσκετε το σπήλαιο Ιδαίο Άντρο το οποίο εικάζεται ότι ήταν ο τόπος όπου γεννήθηκε ο Δίας ή ο τόπος όπου ανατράφηκε σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή.
Η επαρχία Αγίου Βασιλείου είναι μία από τις τέσσερις του νομού Ρεθύμνου. Απλώνεται δυτικά του νομού Χανίων, κατά μήκος όλης της νότιας παραλίας του νομού Ρεθύμνου και φτάνει στα ανατολικά μέχρι το νομό Ηρακλείου. Η οροσειρά "Κέδρος", της οποίας η ψηλότερη κορυφή είναι σε υψόμετρο 1.777 μέτρων βρίσκεται στο ανατολικότερο σημείο της επαρχίας. Ο ευκολότερος και κοντινότερος δρόμος από το Ρέθυμνο για τη νότια Κρήτη περνάει από τον Άγιο Βασίλειο. Η περιοχή έχει φαράγγια, βυζαντινές εκκλησίες και όμορφα χωριά που έχουν μείνει ανεπηρέαστα από το τουριστικό ρεύμα της περιοχής. Από το δρόμο μπορεί κανείς να θαυμάσει την υπέροχη θέα του κόλπου του Πλακιά και της νότιας Κρήτης.
Φωτογραφίες από Νομός Ρεθύμνου:
Το Οροπέδιο Νίδα
Τοπίο στην Αξό
Το ποτάμι με τους φοίνικες στην παραλία Πρέβελη
Παραδοσιακά χειροτεχνήματα στα Ανώγεια
Η εκκλησία της Μονής Αρκαδίου
Το Σπήλαιο Ιδαίο Άνδρο στη βάση του Όρους Ψηλορείτης
Η Βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας Καρδιώτισσας, Μυριοκέφαλα
Η παραλία και ο Κόλπος του Πλακιά
Ο κοινός τάφος των θυμάτων του Σπηλαίου Μελιδόνι
Η Κοιλάδα του Αμαρίου και το Όρος Ψηλορείτης
< Προηγούμενο | Επόμενο > |
---|